Cercetatorii au descoperit o metoda prin care pot analiza intreg materialul genetic al fatului dintr-o proba de sange matern in timpul sarcinii.
Exista anumite situatii cand datele despre fat obtinute prin screening prenatal (ecografie, analize de sange matern) nu sunt suficiente pentru a exclude o patologie datorata anormalitatilor cromozomiale. Atunci se apeleaza la mijloace invazive, amniocenteza sau biopsia din vilozitati coriale.
Problema cu testele invazive este legata de riscurile aferente fiecarei metode in parte, dar descoperirea noii tehnici de analiza a ADN-ului fetal din sangele mamei ar fi o solutie de viitor.
ADN-ul fetal reprezinta aproximativ 10% din materialul genetic aflat in plasma femeii insarcinate, dar moleculele de ADN nu sunt intregi si se pot identifica doar fragmente care vor fi analizate ulterior.
Materialul genetic fetal in sangele mamei s-a descoperit inca din 1997 si a fost folosit pentru identificarea sexului bebelusului si doar cateva patologii cromozomiale. Noua metoda publicata recent in Science Translational Medicine compara fragmentele de ADN fetal cu ADN-ul mamei si al tatalui reusind astfel sa ofere o imagine asupra intregului material genetic.
buna sunt o tanara in varsta de 29 de ani insarcinata cu boala fabry ma intereseaza unde as putea face un test genetic la copil innainte de nastere nu doar o analiza a cromozomilor ci a genelor din cromozomi.sper ca ma pute-ti indruma undeva.cat costa si unde as putea sa-l fac.
multumesc astept raspuns.
cat costa o biopsie de vilozitati coriale ,pe care tb s-o fac intr-un cabinet particular-pret estimativ. va multumesc din suflet