Bronsiolita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Fiind toamna iar sezonul racelilor este in floare, copiii merg o saptamana la gradinita pe urma una ba, molipsindu-i apoi pe fratiorii mai mici si avand in vedere abuzul masiv de antibiotice din tara noastra m-am gandit ca s-ar cuveni sa lamuresc una dintre afectiunile cele mai frecvente ale tractului respirator in randul sugarilor. Sugari ii numim pe cei intre 28 de zile – 12 luni si anume:

Bronsiolita este cea mai frecventa boala de tract respirator inferior si asa cum ii spune numele afecteaza bronsiolele (ramificatiile mici ale bronhiilor).

De ce apare bronsiolita?
Cauza bronsiolitei este VIRALA: Virusul sincitial respirator (VSR). In perioada de iarna este implicat in aproapte toate cazurile de bronsiolita si se transmite pe cale aeriana, prin aerosoli. In rare cazuri (2%) se poate suprainfecta bacterian. Din start deducem faptul ca o bronsiolita necomplicata, nu se trateaza cu antibiotice! Mai pot fi implicate virusurile Gripale, Paragripale, Adenovirusuri.

Cum se manifesta bronsiolita?
Bronsiolita are cateva simptome clasice printre care:
febra moderata
rinoree (secretii nazale: apoase, galbui – ATENTIE! Culoarea galbuie nu sugereaza infectie de natura bacteriana!!!)
tuse seaca la debut, apoi cu expectoratie

wheezing (respiratie suieratoare, expir prelungit), acesta apare datorita faptului ca la nivelul bronsiolelor se formaza mucus care impreuna cu edemul (inflamatia) mucoasei actioneaza precum o supapa si permite aerului sa patrunda pana in alveole (locul unde are loc schimbul de gaze respiratorii) dar ingreuneaza aerul sa iasa din plamani.

In cazurile mai severe pot aparea:
tiraj intercostal si subcostal (dat de efortul de a expira)
cianoza evidentiata prin albastrirea copilului la nivelul fetei – buze, ochi
insuficienta respiratorie, geamat, batai ale aripioarelor nazale (cazuri severe) cu scaderea saturatiei de oxigen – necesita internare!
– se poate asocia mai rar cu simptome digestive: greturi, varsaturi, diaree, anorexie

Cum se diagnosticheaza bronsiolita?
Diagnosticul de bronsiolita se poate pune in urma unui consult medical – dupa efectuarea corecta si completa a examenului obiectiv care va arata la auscultatia cu stetoscopul prezenta in expir a ralurilor sibilante, iar la percutie faptul ca toracele este hipersonor. Doar medicul poate identifica/aprecia aceste modificari.

Pentru a verifica etiologia bronsiolitei exista teste rapide pentru VSR pentru care este necesara secretie faringiana sau nazala recoltata cu ajutorul unui betisor steril. Se cauta antigenele virusului in secretie.

Se va recolta sange pentru hemoleucograma si parametrii pentru sindromul inflamator (CRP – proteina C reactiva, VSH). De asemenea se verifica puls-oximetria, care ne arata saturatia oxigenului.

In cazurile severe de boala sau boala complicata (deci nu tuturor copilasilor!!!) se va recolta sange in vederea stabilirii pH-metriei si a gazelor sanguine.

O bronsiolita necomplicata NU necesita radiografie.

Cum se trateaza bronsiolita?
Formele usoare de bronsiolita pot fi tratate ambulant (acasa) cu precizarea ca parintii trebuie sa isi supravegheze atent copiii pentru a observa modificari de culoare: cianoza, daca prezinta perioade de apnee (cand nu mai respira deloc), daca refuza alimentatia etc.

  1. Aspiratie nazo-faringiana a secretiilor. Sugarii nu stiu sa elimine din gat si nici sa isi sufle nasul. De asemenea se pot efectua instilatii nazale cu ser fiziologic sau cu apa de mare speciala pentru bebelusi.
  2. Evitarea expunerii sugarilor la fumul de tigara.
  3. Antitermice (de ex. Panadol)

Cand trebuie internat bebelusul cu bronsiolita?

  • Saturatia oxigenului sub 92% – necesita oxigenoterapie
  • Perioade de apnee
  • Semne de deshidratare (diureza (urinare) scazuta, tegumente si mucoase uscate etc)
  • Insuficienta respiratorie
  • Sugar epuizat – care nu mai raspunde la stimuli

In mod normal sugarii cu bronsiolita in care este implciat VRS ar trebui sa fie izolati fiind extrem de contagiosi. Virusul poate rezista pe haine pana la cateva ore.

1. Se monitorizeaza frecventa respiratorie, saturatia oxigenului (daca este nevoie se incepe oxigenoterapia)

2. Aspiratii nazo-faringiene, instilatii cu ser fiziologic

3. Bronhodilatatoare (medicamente care dilata caile respiratorii)
-aerosoli cu Ventolin
-aerosoli cu Adrenalina

4. Terapie cu corticosteroizi:
-administrati sistemic (pe vena)
-aerosoli (Fluticazona)

Ceea ce este important sa cunoasteti este faptul ca tusea poate sa persiste 1-2 saptamani.

Repet: terapia cu antibiotic nu este necesara daca nu exista semne de suprainfectie bacteriana si anume: persistenta febrei mai mult de 3 zile, simptomatologie refractara la tratament sau care se agraveaza si la examenul obiectiv se aud si alte raluri decat cele mentionate mai sus.

Evolutia este de regula una favorabila. Exista sugari care prezinta un teren predispozant pentru bronsiolite repetate care duc la dezvoltarea unui sindrom de hipersensibilitate bronsica, acesta fiind asociat mai tarziu cu astmul bronsic.

Material bibliografic: Pediatrie – curs pentru studenti – Mariana Andreica, Nicolae Miu, Editura Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Leitlinien Universitätsmedizin Rostock – Pneumologie

4 raspunsuri

  1. Cum tratam bronhita daca mama alapteaza?

  2. Da, ma refer la mama. Sunt mamica de 7 luni , alaptez, sunt predispusă la infectii respiratorii, aproape în fiecare an in sezonul rece fac bronhita. Cum pot sa ma tratez acum în perioada alaptarii?

  3. Buna seara copilul meu are 22 de luni si
    face bronsolita de fiecare data in sezonul rece, a inceput la varsta de 1 an, am fost la urgente la medic si ne au spus ca are bronsolita ne au dat sa ii facem aerosol cu Salamol si Atrovent, nu face febra doar ca nu poate elimina mucusul din gat si dupa 2-3 zile incepe sa aiba probleme respiratorii el mananca bea multe lichide, fructe cere din 10 in 10 min, are nasul infundat, se joaca, rade, alearga nu sta in pat. Noi locuim in Anglia de 5 ani. As vrea sa stiu si eu cum sa il ajut cu acesta bronsiolita. Va multumesc anticipat

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.