Rana pe col reprezinta o leziune diagnosticata in urma examenului clinic ginecologic si este in majoritatea cazurilor o stigmata a unor inflamatii ale colului uterin, netratate sau tratate necorespunzator de-a lungul timpului.
Foarte multe femei iau acest diagnostic ca o fatalitate asociindu-l cu existenta unui cancer de col uterin. Ceea ce trebuie sa stie pacientele este ca majoritatea leziunilor sunt benigne si vor trece ulterior de la sine sau in urma tratamentului corespunzator.
Extrem de important in ceea ce priveste evolutia ranii de col este diagnosticul precoce. Tratarea adecvata a unei cervicite acute va elima riscul aparitiei acestor leziuni. Alaturi de infectile colului uterin (fie ele bacteriene, virale, parazitare) amintim si alti factori ce pot cauza rana de col: tampoane intravaginale, raporturile sexuale mai dure sau cu jucarii sexuale, traumatisme in urma nasterii pe cale naturala, manopere medicale gen chiuretaj.
Astfel subliniez importanta efectuarii unui control ginecologic cel putin o data pe an chiar si cu lipsa simptomatologiei (unele infectii au simptomatologie usoara sau inexistenta; ex. Chlamydia) pentru ca exista riscul ca in evolutia cervicitelor cronice sa apara leziuni maligne in special co-existand infectia cu HPV.
Simptomatologia si complicatiile unei rani pe col
De obicei pacientele nu relateaza nicio acuza. Secretia vaginala poate fi usor modificata, pot aparea sangerari intermenstruale (spotting). Aparitia durerii pelvine, durerii lombare, durerii in timpul actului sexual, a menstruatiilor abundente denota o evolutie a infectiei cu afectarea anexelor. Inflamatia locala antreneaza infertilitatea prin modificarile de la nivelul colului, impiedicand trecerea spermatozoizilor.
Dupa cum am mai amintit, o complicatie a ranii pe col pot fi leziunile maligne, cancerul de col uterin. Cervicita cronica nu determina direct aparitia bolii dar este un factor important de risc de aceea o rana pe col odata ce e diagnosticata trebuie tratata si urmarita indeaproape de medicul ginecolog.
Diagnosticul ranii pe col
Modificarile la nivelul colului uterin se observa prin examenul clinic cu valve. In functie de suspiciune medicul poate adauga coloranti vitali, poate indica colposcopia si efectuarea unei biopsii. Se recolteaza secretie vaginala pentru diagnosticul etiologic si se realizeaza un examen Babes Papanicolau pentru a analiza modificarile microscopice celulare. O suspiciune de infectie HPV va duce la recomandarea de genotipare HPV.
Pasi terapeutici dupa punerea diagnosticului de rana pe col
1. Tratament etiologic medical: se vor prescrie dupa etiologie antibiotice locale si/sau sistemice, ovule epitelizante, automat si un tratament pentru partenerul sexual.
2. Re-evaluare: la incheierea tratamentului medicul va urmari evolutia leziunii.
a. Remisia leziunii: se recomanda evitarea factorilor de risc pentru aparitia unei noi rani pe col / a unei infectii cervicale; re-evaluare la 6 luni pentru siguranta.
b. Persistenta leziunii: se repeta colposcopia cu biopsie, iar tratamentul este chirurgical si se incearca excizia tesutului modificat; dupa noile protocoale de tratament se indica electrorezectia cu ansa diatermina (ERAD) si conizatia in caz de leziuni extinse.
Daca examenul PAP si biopsia indica leziuni precanceroase se incepe direct cu tratamentul chirurgical.
Vindecarea unei ranii pe col nu previne reaparitia alteia. De aceea examenul ginecologic periodic este atat de important. Pe langa tratamentul medical trebuie avuta in vedere si adoptarea unui comportament sexual si igienico-sanitar sanatos.
Sanatate!
Va mulțumesc din suflet domnule doctor problema este că am fost găsită și cu herpesul simple in analizele de sânge are oare legătură cu asta
Buna ziua, in urma cu 9 ani am fost depistata cu o rana pe col, am tot fost la controale, analize etc. Am luat tratament oral si intravaginal. Acum in urma cu 3 ani am nascut o fetita, anul trecut era urata rana am tot repetat analize exact asa cum ma pus sa fac, anul asta pe 28 martie ma pornit o hemoragie, am mers la spital si ma internat, am stat pe hemostatic si antibiotic, pt ca mia zis ca am uterul inflamat, acum am terminat tratamentul si ma chemat luni pt operatie, vrea sa imi scoate jumatate din uter cea cu rana, ce ma sfatuiti va rog mult
Buna ziua.
Am efectuat un test papanicolau, singura casuta bifata este cea cu ASCUS, .Medicul m-a trimis sa fac genitipare HPV si am fost depistata cu HPV 16, la colposcopie mi-au spus ca am o rana pe col.
colposcopie col cicatriceal infundat cu JSCgreu vizualizat ,EAApunctatiesiGDL cu guleras, iod negativ, margini penitate
Pana ajung la medicul curant, din experienta dvs. ar putea fi cancer?
Buna ziua mama mea a avut un fir si mergand acuma la control a observat ca firul s-a rupt o parte l-a o scos o parte urmeaza sa il scoata la papanicolau a iesit rezult ascus si doctorul i-a spus sa ia ovule e ok?
Buna seara…Am 39 de ani, fara nasteri sau avorturi, sunt la perimenopauza, aproape menopauza….. Ma aflu intr-o situatie in care nu stiu pur si simplu ce sa aleg…. De aproximativ 3 ani ma lupt o infectie hpv 16…prima oara mi-a iesit un Ascus, tratat cu succes cu Cervugid + Coriolus… Intre timp mi-am schimbat medicul ginecolog. Urmatorul Pap a iesit curat, apoi dupa aproximativ un an a reaparut, intai Lsil, apoi ASch. Singurul tratament pe care l-am primit a fost Isoprinosine, care nu pare ca a avut vreun efect. Am facut si Cintec plus, care a iesit pozitiv. Toate colposcopiile pe care le-am facut pana acum arata un col curat, fara nicio rana sau zona de coloratie. Chiar si medicul meu s-a mirat ca arata atat de bine. Cu toate acestea, dupa ultimul rezultat Asch mi-a spus ca trebuie sa facem neapart si urgent ERAD si biopsie…. Partea cu biopsia o inteleg si sunt total de acord dar nu inteleg de ce este nevoie si de ERAD din prima, avand in vedere ca nu am nicio leziune pe col…. Am intrebat daca nu pot incerca din nou tratamentul cu cervugid si coriolus pentru inca 3 luni, inainte de a recurge la ERAD sau macar sa facem doar biopsia inainte si in functie de rezultat sa stabilim ce este de facut mai departe… A spus ca nici nu vrea sa auda de asa ceva si ca ERADul eate singura optiune si cat mai repede posibil… Pur si simplu ma aflu intr-o situatie in care trebuie sa iau o decizie cat mai rapid si sunt blocata…. Mi-as dori sa mai aflu si alte pareri… Multumesc din suflet.
Buna Gabi Popescu, biopsia sau ERAD sunt recomandate doar in functie de rezultatul colposcopiei, iar daca nu sunt leziuni vizibile nu e nevoie de proba de tesut.
Cauta un ginecolog cu interes in oncologie pentru o colposcopie corecta.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Aveti cumva o recomandare pentru un medic ginecolog, cu interes in oncologie, in Bucuresti, pentru o a doua opinie?
Din pacate nu sunt la curent cu medicii din diferite orase.
Buna seara Domnul doctor Laurențiu am și eu o întrebare , soția mea a făcut niște analize pentru a face un tratament că să rămână însărcinată și ia ieșit că are ureaplasma urealyticum 1000 UFC și ia prescris un antibiotic eretromicina atb 200 mg și ia spus sa ia 2 pastile de odată și să repete la 6 ore o perioadă de 7 zile . Ar trebui sa iau și eu tratamentul ?