Virusul Zika – date epidemiologice si impactul asupra sarcinii

Acum o luna a inceput si in tara noastra isteria infectiei provocate de virusul Zika, fiind in mare parte discutat despre impactul ei asupra evolutiei sarcinii. Publicul a fost asigurat de catre autoritatile competente ca probabilitatea este infima ca acest virus sa ajunga in Romania.

Insa cum pot femeile insarcinate sa doarma linistite cand in presa fenomenul este intitulat urgenta globala de sanatate publica si expertii avertizeaza zilnic ca acest virus e transmis prin saliva si contact sexual? Doar femeile insarcinate din Romania traiesc pe acest GLOB si practica regulat aceste actiuni ca sarutul si actul sexual. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) se asteapta la milioane de cazuri era amintit intr-un alt articol.

Da. Infectia cu virusul Zika este o problema serioasa de sanatate publica. In locurile endemice.

O comparam cu isteria virusului Ebola. Numeroase victime au fost inregistrate in zonele endemice, sporadic in alte tari, iar OMS a facut o munca exceptionala in gestionarea acestei crize.

Acelasi lucru se va intampla si cu aceasta noua epidemie, care de fapt reapare chiar ocazional in teritoriile cu risc. Aceasta poveste nu e noua. Ceea ce a socat si a readus virusul Zika in atentia tuturor este numarul imens de cazuri de malformatii congenitale la nou-nascuti (ordinul miilor in Brazilia).

Epidemiologia virusului Zika

Locurile endemice actuale: America Centrala, , cateva insule din Oceanul Pacific, Atlantic si Indian.

Locuri endemice in urma cu 5-10 ani: anumite tari africane si asiatice.

Vector: tantarul Aedes (care transmite si virusul responsabil de Febra Dengue, mult mai periculoasa ca Febra Zika si virusul ce provoaca Febra Chikungunya).

Alte cai de transmitere facute publice de OMS: prin sarut, contact sexual, primirea unei transfuzii de sange de la o persoana infectata recent, venirea in contact (in special in scop medical) cu sangele unei persoane afectate de curand. Alaptarea, conform OMS, nu e o sursa de transmitere.

Cursul infectiei:

  1. Odata contactata infectia, primele simtome de boala apar in cateva zile; boala se manifesta ca o gripa banala si la fel ca in cazul unei gripe banale cazurile grave sunt foarte rare (de exemplu la persoanele imundeficiente sau cu comorbiditati).
  2. Simtomatologia se manifesta doar la 1 persoana din 5 si dureaza in jur de o saptamana; pentru ca nu multi se prezinta la medic din cauza acuzelor reduse, cele mai multe din cazuri raman nediagnosticate.
  3. Virusul ramane in corpul gazda o saptamana (la putine persoane mai mult timp) pana sa fie distrus de sistemul imun; imunitatea capatata este pe viata in majoritatea cazurilor.

Impactul virusului Zika asupra sarcinii

Nu se stie exact daca infectia cu acest virus in sarcina provoaca malformatiile congenitale observate la bebelusii din zonele endemice. Cercetatorii inca deruleaza studii pentru a confirma sau infirma aceasta asociere. Mamele copiilor afectati au beneficiat rar de controale prenatale, astfel studiile retrospective sunt de calitate nesatisfacatoare.

Malformatia asociata cu transmiterea de la mama la fat a virusului Zika in primul trimestru de sarcina poata numele de microcefalie (capul este subdezvoltat si astfel si creierul). Consecintele pe termen lung sunt probleme psiho-motorii la copil.

microcefalie

Alte virusuri asociate cu micocefalia la nou-nascuti: rubeolic (vezi rubeola in sarcina) si citomegalovirus (vezi infectia cu citomegalovirus in sarcina) (de interes in Romania).

De ce infectia in primul trimestru de sarcina este asociata cu un risc mare de a dezvolta aceasta afectiune? Pentru ca in primele saptamani de sarcina are loc organogeneza (formarea organelor fatului). OMS nu are date concrete despre impactul infectiei in restul sarcinii.

Tratamentul infectiei Zika

In prezent nu exista un tratament specific acestei infectii (vaccin). Simptomele si complicatiile bolii se vor trata simptomatic.

Pentru copii ce sufera consecintele infectiei congenitale se recomanda ingrijiri medicale speciale.

Infectia cu virusul Zika in Romania / Europa

Riscul este foarte mic ca transmiterea virusului Zika sa ia amploare in Europa.

Insa cum am amintit, pe continentul european exista deja virusuri care pot afecta nou-nascutii. Bau-baul nu trebuie sa vina din America Centrala. Rubeola si Citomegalovirusul sunt la fel de periculoase chiar daca nu se bucura de atentia presei.

De retinut cu privire la virusul Zika:

  • Infectia cu virusul Zika duce de obicei la manifestari asemanatoare gripei banale.
  • Ca sa nu va infectati cu virusul Zika, nu calatoriti in tarile endemice daca planuiti in viitorul apropiat, in special daca doriti sa ramaneti insarcinata sau sunteti probabil insarcinata.

Sanatate!

1 raspuns

  1. Buna ziua!
    In luna Mai , urmeaza sa am o vacanta in America Centrala. Imi puteti spune, va rog, ce vaccin trebuie sa-mi fac si cu cat timp inainte?
    Vaccinul va avea un impact negativ asupra anticonceptionalelor? va reduce efectul acestora?
    Multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.