Implicatiile obezitatii in ginecologie si sarcina

Toata lumea stie ca obezitatea dauneaza grav sanatatii, insa in ultimul timp am observat cum foarte multi oameni incearca sa minimalizeze impactul ei asupra societatii. Condamnand ideea de fat-shaming (insultarea unei persoane obeze), se incearca normalizarea acestei stari patologice cu ajutorul unor sumedenii de campanii.

Scopul acestor campanii este unul nobil: cresterea respectului de sine a oamenilor obezi. Cu aceast fapt sunt complet de acord pentru ca infatisarea noastra exterioara nu ar trebui sa fie ceea ce ne caracterizeaza cel mai mult.

Obezitatea si bolile psihice
Nu numai persoanele supraponderale ci si cele ce au o greutate normala sufera in urma ideii moderne cum ca numai oamenii slabi sunt frumosi si apreciati, dobandind numeroase boli psihice (anorexie/bulimie, depresie si ganduri suicidale).

Da, nu ar trebui sa insultam oamenii pe baza defectelor lor exterioare. Dar eu, ca doctor cel putin, vreau sa le atrag atentia pacientilor asupra modului cum factorii exteriori (fumat, alcool, mancatul in exces, s.a.) le afecteaza sanatatea.

Persoanele grase nu sunt urate si nu ar trebui sa fie facute sa se simta prost din cauza acestui lucru. Insa ele trebuie sa stie ca sunt BOLNAVE si ca responsabilitatea ducerii unei vieti sanatoase cade numai pe umerii lor.

Calcularea greutati corporale
Sunt diverse metode prin care putem determina daca greutatea unei persoane este normala. Cea mai usoara este calcularea indecelui de masa corporala (IMC= Greutatea(kg)/Inaltimea(m)^2).

O persoana care are 80 de Kg la o inaltime de 1.55 are indicele de masa corporala:
IMC = 80 / (1.55 x 1.55) = 33.2

Obezitatea si patologia gineco-obstetricala
Ma voi axa in continuare pe problemele pe care le impune obezitatea in cadrul specialitatii mele, subliniind faptul ca aceasta boala se manifesta in tot spectrul medical (boli cardio-vasculare, boli ortopedice, s.a.).

Lucrand cu femei, trebuie sa am foarte multa grija cum abordez aceasta patologie. Nu as vrea sa perceapa remarcile mele ca o insulta.

Cum reactioneaza unele paciente?

  • se rusineaza; stiu deja ca obezitatea le-a cauzat problemele medicale;
  • stiu ca sunt obeze, insa sunt surprinse ca din cauza aceasta au ajuns la doctor;
  • nu pricep/minimalizeaza efectul obezitatii asupra bolii;
  • nu constientizeaza deloc faptul ca sunt obeze.

Obezitatea si cancerele ginecologice
Persoanele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta cancer mamar si de cancer de endometru. De vina sunt hormonii de tip estrogen pe care celulele de grasime le secreta chiar si dupa ce femeia a intrat la menopauza.

Cancerul de endometru se poate trata cu intentie curativa ce multe ori pentru ca se diagnosticheaza adesea in faza incipienta. Cancerul de san, pentru ca este descoperit tarziu, in special datorita faptului ca sanii sunt foarte mari la aceste paciente, tinde sa aiba un prognostic prost.

Cazuri tipice: pacienta obeza se prezinta cu sangerari in menopauza (cancer endometrial) sau cu dureri pectorale (cancer mamar).

Obezitatea si dereglarile de ciclu menstrual/infertilitatea
Datorita dezechilibrului hormonal, multe femei, chiar si tinere, au probleme diverse de ciclu:

  • amenoree (lipsa menstruatiei),
  • ciclu menstrual neregulat, asociat sau nu cu sangerari excesive
  • cicluri anovulatorii (fara ovulatie)/

Femeile care au cicluri anovulatorii nu pot avea copii. De vina sunt tot estrogenii, care au efect inhibitor asupra ovarelor.

Caz tipic: pacienta obeza se prezinta pentru probleme de infertilitate.

Ca medic, din start vezi 20-40 de kilograme in plus care ti-ar putea explica problema ei.

Reducerea greutatii are efecte miraculoase in foarte multe cazuri, de aceea este prima linie de tratament (sau cel putin asa ar trebui sa fie).

Obezitatea in sarcina
Daca pe partea ginecologica obezitatea afecteaza doar viata pacientelor in cauza, in obstetrica, greutatea in exces a gravidelor afecteaza atat viitoarea mama cat si fatul in dezvoltare. Evolutia sarcinii, nasterii si lauziei la aceste paciente este asociata de multe riscuri, inclusiv moartea mamei si fatului. Am scris despre un caz real aici: gravida obeza.

Gravidele obeze:

  • trebuie monitorizate indeaproape de medic, pentru ca riscul ca fatul sa fie afectat de complicatiile sarcinii sunt foarte mari (inclusiv moartea intrauterina)
  • dezvolta mai des diabet gestational
  • dezvolta mai des hipertensiune arteriala si pre-eclampsie
  • nu au voie sa ia mult in greutate; daca se poate, deloc!

Gravidele obeze in timpul nasterii au un risc mai mare de:

  • nastere prematura NATURALA sau INDUSA din considerente medicale
  • a dezvolta patologii in timpul travaliului, ce se soldeaza cu cezariana secundara sau de urgenta
  • distocie in timpul expulziei
  • rupturi extinse de perineu

Lauzele obeze:

  • au risc mai mare de dehiscenta a suturii de perineu/cezarienei
  • se recupereaza mai greu dupa o cezariana
  • involutia uterina nu poate fi evaluata corect de catre moase, pacientele fiind astfel des trimise in spital pentru o evaluare ecografica

+ Mamele obeze (parintii obezi) au recunoscut cu durere ca nu pot face fata copiilor lor cand cresc mari. Nu pot sa tina pasul cu ei cand alearga, nu pot sa se joace cu ei cum trebuie.

Obezitatea este o BOALA DEBILITANTA.

Repet ca obezii nu trebuie sa fie umiliti pentru asta, insa trebuie sa fie informati CORECT de riscurile la care se supun. Cu un obez se discuta CLAR si nu se minimalizeaza boala sa. In fond, slabitul ajuta nu numai la imbunatatirea sanatatii fizice ci si celei mentale.

Sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.