Sarcina multipla (2 gemeni, 3 tripleti) reprezinta prezenta a mai mult de un fat in cavitatea uterina in acelasi timp. Pe de o parte este dorita de femei din diferite cauze: sa aiba bebelusul un frate/sora cat mai repede, sa nu mai trebuiasca sa mai treaca printr-o noua sarcina, posibilitatea de a avea doua „jucarii” care sa fie imbracate identic, s.a. Pe de alta parte alte femei se tem de riscurile ce presupun aceasta sarcina si incearca sa evite orice modalitate ce s-ar putea solda cu o sarcina multipla.
Dealungul istoriei sarcinile multiple umane au fascinat omenirea: zeii greci Castor si Polux, vestitii Remus si Romulus ai Romei. Foarte comuna in lumea animalelor, la oameni aproximativ 2% din sarcini sunt de acest tip, numar destul de mare in special datorat tratamentelor de fertilitate – si continua sa creasca.
Poze cu gemeni
Denumirea sarcinii in functie de numarul de fetusi este universala astfel:
2 fetusi – gemeni
3 fetusi – tripleti
4 fetusi – cvadrupleti
5 fetusi – quintupleti
6 fetusi – sextupleti
…10 fetusi – decapleti
Cele mai comune tipuri de sarcini multiple sunt sarcinile cu gemeni (1.1% din totalul sarcinilor), sarcinile cu tripleti (0.013%) urmate de sarcinile cu cvadrupleti (0.000142%). Astfel daca 1 din 100 de sarcini este gemelara, iar 1 din 8000 este o sarcina cu tripleti, o sarcina cvadrupla va aparea o data la 700.000 de sarcini. Cea mai mare sarcina multipla dusa la termen cu feti vii a fost cu octupleti, record atins in secolul 21.
Cauze ale sarcinii multiple. Siamezii.
In mod normal o femeie la ovulatie va elibera un singur ovul care daca va fi fecundat va duce la o sarcina cu fat unic. In cazuri speciale ambele ovare vor ovula rezultand 2 ovule ce vor fi fecundate si apare sarcina gemelara.
Vorbind de sarcina gemelara, in situatia amintita vom avea gemeni dizigoti, gemeni neidentici pentru ca provin din 2 ovocite diferite fecundate de 2 spermatozoizi diferiti. Pot fi de sexe diferite, iar fiecare are propria sa placenta si propriul sau sac amniotic, evoluand ca doua sarcini complet separate.
Si totusi cum apar gemenii identici, cei mai usor de recunoscut? Fenomenul in engleza se numeste „splitting”, despartirea. Un singur ovul fecundat (zigotul) in primele zile poate sa se desparta in doua parti egale. Fiindca impart acelasi material genetic, acesti fetusi vor fi gemeni identici: acelasi sex, aproximativ aceasi fizionomie. Cu cat zigotul se desparte mai devreme, cu atat fetusii vor fi mai independenti unul de celalalt. Astfel ei pot avea aceasi placenta sau placenta proprie, acelasi sac amniotic (foarte rar) sau sac amniotic propriu.
Extrem de rar din cauze necunoscute zigotul nu se desparte complet in doua, sau se desparte insa pentru ca sunt de acelasi tip, celulele se atrag si se unesc partial la loc. Astfel apare sarcina cu siamezi, gemeni uniti in diverse locuri ale corpului. Unele stari sunt compatibile cu viata insa deseori prezinta dificultati obstetricale la nastere si se prefera cezariana. Presa trataeaza aceste cazuri ca sa surprinda exceptionalul, nu de mult timp am avut si in Romania un asemenea eveniment.
Si cum apar restul sarcinilor multiple? Dupa cele doua teorii amintite fie sunt ovule distincte prezente (ovuleaza ambele ovare sau acelasi de mai multe ori in acelasi timp, natural sau sub tratamente de fertilitate) sau zigotul sufera fenomenul de splitting, teoretic de cate ori vrea el. Astfel putem numai sa ne gandim la diverse variante:
1. E prezent un ovul ce se desparte de doua ori = sarcina cu tripleti: trei fetusi identici;
2. Sunt prezente doua ovocite, unul se desparte = sarcina cu tripleti: doi gemeni de acelasi sex si un fetus distinct de oricare sex;
3. Sunt prezente doua ocovite, ambele se despart = sarcina cu cvadrupleti, doua perechi de gemeni distincte.
Sunt numerosi factori care pot predispune la aparitia unei sarcini multiple:
– Antecedente personale sau in familie
– Varsta inaintata (dupa 30 de ani)
– Multiparitatea
– Rasa (afro-americancele sunt cele mai predispuse sa aiba o sarcina gemelara; femeile caucaziene peste 35 de ani sunt cele mai predispuse sa aiba o sarcina cu tripleti sau mai multi)
– Tratamentele de fertilitate: stimularea ovariana, fertilizarea in vitro.
Sarcina multipla: – Simptomatologie. Diagnostic.
O sarcina multipla la momentul actual este dorita de numeroase femei din diferite motive. Avem deja destule vedete care au dus astfel de sarcini la capat: Nicoleta Luciu, Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, s.a. Chiar multe colege de la medicina mi-au spus ca ar dori si ele sa aiba gemeni ca sa isi indeplineasca „norma” si sa nu mai trebuiasca sa duca o noua sarcina pentru ca nu au timp fiind femei de cariera. Indiferent de motiv, fie el si comic, o sarcina multipla este miraculoasa, dar presupune si multe griji din partea mamei si a obstetricianului.
Aspecte medicale ale unei sarcini multiple
1. Semne si simptome
Dupa cum am mai spus intr-un alt articol, fetusul nu cere de mancare asa ca nu trebuie abuzat cu gustarile. In acelasi sens, daca ai o pofta mai mare de mancare nu este semn ca ai avea o sarcina multipla. Defapt nu exista semne clare ale existentei mai multor fetusi in majoritatea cazurilor, iar daca nu se pune diagnosticul la timp momentul adevarului este momentul nasterii.
Simptomele de sarcina vor fi la fel insa mai accentuate proportional cu numarul de fetusi. Anemia, oboseala si greturile matinale vor fi mai accentuate, la fel si luarea in greutate, cresterea abdomenului este disproportionala cu varsta gestationala si durerile lombare sunt intensificate. Unele femei norocoase vor simti doar un usor disconfort.
Si debutul travaliului este in mod normal diferit, proportional cu numarul de fetusi se scad din cele 9 luni 2-4 saptamani per fetus. Astfel putem spune ca o sarcina cu gemeni se va naste la 8 luni, o sarcina cu tripleti la 7, s.a. O sarcina gemelara e dusa rar la termen, insa una cu tripleti niciodata. Din cele relatate ne putem da seama ca o sarcina cu tripleti sau cu mai multi fetusi trebuie sa fie monitorizata intensiv medical, iar in momentul nasterii sa fie la dispozitia bebelusilor un serviciu de terapie intensiva neonatala pentru prematuri.
2. Diagnostic
Un test de sarcina va detecta prezenta sa insa nu va da informatii despre numarul de fetusi.
Ideal o ecografie va decela sacii gestationali sub forma unor gamalii de ac deabia la 4 saptamani, insa in majoritatea cazurilor nu se poate nici macar suspiciona sarcina multipla. Ea apare ca o surpriza atat pentru parinti cat si pentru medic deabia mai tarziu la ecografie (de obicei in luna 5 de sarcina), uneori chiar in momentul nasterii deoarece un fat il poate acoperi pe celalalt in fata ultrasunetelor. Tot la ecografie se pot decela tiparul mai multor batai de inimi.
Si prin palpare in trimestrul 3 se pot decela fetusii: pot avea pozitii diferite in uter, unul cu capul in jos, unul cu capul in sus, lateral, s.a. Deja putem anticipa riscul obstetrical al acestui tip de sarcini, unii fetusi neputandu-se angaja corect in momentul travaliului.
Biochimic, nivelul alfa-feto-proteinei si al beta-HCG-ului va fi mai mare, normal pentru sarcina multipla, dar si semn de exemplu pentru anomalii genetice.
Sindromul geamanului disparut = la ecografie se regasesc doi saci amniotici insa numai unul contine un produs de conceptie. Este deosebit de frustrant, suparator si confuz pentru mama acest aspect, in special daca la prima ecografie s-a pus diagnosticul de sarcina multipla si ulterior se observa ca al doilea fat a disparut. Nu se stiu exact cauzele fenomenului insa se banuieste ca fetusul a fost pur si simplu reabsorbit de catre mama din diferite motive.
Sarcina multipla sau nu, mama va fi indrumata sa faca testele din sarcina: triplul-test, testarea pentru infectiile TORCH, teste genetice, evaluarea starii de sanatate generala. Totul pentru a fi siguri ca fetusii au un mediu proprice ca sa se dezvolte armonios.
Sarcina multipla – Riscuri si complicatii. Reducerea fetala selectiva. Superfecundatia
Femeile care duc o sarcina multipla au nevoie de:
– Educare in privinta preventiei si simptomelor nasterii premature
– Consult medical adecvat care sa anticipeze problemele aparute pe parcusul sarcinii si nasterea prematura:
– Diagnosticul sarcinii multiple (de obicei in luna 5)
– Consiliere pe probleme de nutritie care sa asigure o luare in greutate de 18-27 de kilograme
– Ingrijiri obstetricale adecvate ce urmeaza protocoale internationale
– Alte: un concediu prenatal mai extins; repaus la pat; ingrijirea celorlalti copii de catre altcineva decat mama; educatie postpartum in ceea ce priveste alaptarea mai multor bebelusi.
Deja amintita, nasterea prematura este asociata cu sarcina multipla. Bebelusii vor avea nevoie de ingrijire medicala adecvata imediata existand un risc mai mare decat in cazul unei sarcini unice de moarte neonatala. Deasemenea, lipsa ingrijirii medicale in caz de complicatii ale bebelusilor poate duce la dizabilitati de dezvoltare ce vor necesita ingrijiri speciale pe tot parcursul vietii, supunand intreaga familie la un stres fizic, finaciar si psiho-social.
Lumea medicala accepta ca fatul e viabil cel mai devreme dupa 6 luni, 24 de saptamani. 90% dintre prematuri vor supravietuii astfel numai daca sunt intr-un serviciu medical adecvat. Ca proceduri medicale menite sa impiedice nasterea prematura amintim cerclajul si administrarea de medicamente tocolitice (ce previn travaliul).
Inainte totusi de momentul nasterii gravida cu fetusi multipli trebuie sa fie constant monitorizata de medic. Parintii si medicul obstetrician trebuie sa formeze o echipa lucrand pentru dezvoltarea armonioasa a copilasilor care deja din luna 6-7, depinzand de numarul de fetusi, nu mai au loc destul in uter insa este esential ca acestia sa petreaca cat mai mult timp acolo. In unele institutii medicale echipei i se alatura un perineonatolog.
Spre deosebire de gravida cu sarcina unica, mamicile cu sarcina multipla vor veni la controalele periodice mai des, poate chiar si in fiecare saptamana. O grija extraordinara trebuie acordata alimentatiei: vitaminele prenatale sunt esentiale, un aport optim de fier si calciu trebuie sa fie asigurat obligatoriu, deasemenea si o cantitate suficienta de proteine. O gravida cu o greutate normala, daca are gemeni trebuie sa se ingrase intre 17 si 25 de kilograme (mai mult daca are tripleti).
Alte precautii trebuie luate in privinta activitatilor de zi-cu-zi. Din trimestrul 2 deja se recomanda o limitare a activitatii, in trimestrul 3 gravida deja trebuind sa isi ia concediu prenatal de la munca.
Gravidele cu sarcina multipla sunt mai predispuse in a dezvolta preeclampsie (o forma de hipertensiune arteriala), astfel testelor de sange obisnuite periodice li se va adauga si un sumar de urina unde se poate observa proteinuria.
Depinzand de particularitatile sarcinii pot aparea unele probleme serioase pentru fetusi ca de exemplu sindromul transfuziei feto-fetala, cand sangele de la un fetus trece la celalalt prin vase ale placentei, unul dezvoltandu-se mai mult si celalalt mai putin, fenomenul nefiind benefic niciunuia. Malformatiile congenitale sunt deasemenea mai des intalnite, in special defecte de tub neural mai probabil prin punerea la dispozitie a unei cantitati prea mici de acid folic pentru mai multi fetusi. Anomalii ale cantitatii de lichid amiotic (polihidroamnios, oligohidroamnios) sunt alte complicatii ce pot aparea.
Pentru toate motivele enumerate mai sus, sarcina multipla este considerata o sarcina cu risc de catre comunitatea medicala, riscul fiind proportional mai mare cu numarul de fetusi. Majoritatea cazurilor au indicatie clara de cezariana, asa ca viitoarele mamici ar trebui sa se pregateasca pentru aceasta interventie. Postpartum, hemoragia uterina este des intalnita din cauza ariei mari placentare si a uterului supradestins.
Sarcina multipla post-fertilizare in vitro (FIV)
Pentru ca procedura fertilizarii in vitro presupune introducerea mai multor embrioni in uter cu scopul de a creste sansele unei implantari, nu rare sunt cauzele cand mai multi sau chiar toti reusesc sa supravietuiasca. In acest sens unele tari au limitat numarul maxim al embrionilor la 3, 2 sau chiar unul.
Acelasi fenomen il intalnim in cazurile stimularii ovariene la femeile care raspund prea bine la tratament si elibereaza mai multe ovule in acelasi timp.
Reducerea fetala selectiva
Pentru ca riscurile atat pentru mama cat si pentru fetusi sunt mari si uneori amenintatoare de moarte, s-a ajuns la o recomandare medicala asemanatoare avortului terapeutic: reducerea fetala selectiva (reducerea viabilitatii unui numar de embrioni/fetusi dintr-o sarcina multipla prin injectarea lor cu o substanta letala). Aceasta practica este folosita cu scopul de a asigura o dezvoltare mai buna a fetusului/fetusilor ramasi.
Indicatii:
– Unul sau mai multi fetusi sunt anormali si/sau distruba dezvoltarea celorlalti
– Numar prea mare de fetusi (de obicei peste 3)
– Starea de sanatate a mamei nu permite evolutia unei sarcini multiple
Bineinteles ca nu e exclusa dorinta mamei de a avea mai putini copii, in special daca acestia sunt un rezultat accidental in urma FIV sau tratamentelor de fertilitate.
Superfecundatia
Superfecundatia este aparitia unei sarcini multiple ca urmare a doua sau mai multe acte sexuale diferite pe parcursul a doua cicluri menstruale diferite. Pe aceasta idee, doi gemeni pot avea tati diferiti. De exemplu, mama a ovulat in ianuarie si ovocitul a fost fecundat de domnul A. Din cauza anumitor dereglari hormonale, mama a mai ovulat in februarie si acest ovocit a fost fecundat de domnul B. Copiii vor fi gemeni dizigoti, neidentici, fetusul A fiind cu 2-4 saptamani mai in varsta decat fetusul B.
Ambii fetusi se vor naste evident in acelasi timp si nu e necesar ca unul sa fie mai mare ca altul, desi la ecografiile timpurii se poate observa decalajul de dezvoltare. Sunt cateva cazuri descrise in literatura si bineinteles ca banuim mai multe din acestea a fi nedescoperite.
Orice sarcina e minunata si e datoria parintilor sa vina periodic la medicul obstetrician sa aiba grija de buna sa evolutie.
Sanatate!
buna ziua sunt insarcinata cu gemeni. la ecografia de 22 de saptamani mi-a zs ca este o singura placenta si 2 saci amniotici . doct. mi-a spus ca sunt fetita si baiat insa am citit ca ei sunt de acelasi sex dc au o singura placenta. ma puteti lamuri?
salut violeta
sunt cazuri rare, dar exista. recent au fost observate si documentate cazuri. uite aici un exemplu ca in situatia ta: http://www.msnbc.msn.com/id/3077080/ns/health-womens_health/t/fraternal-twins-can-share-placenta/
sanatate
Poti sa ai gemeni ,nascuti la 7 luni,unul 1400 g si 48 cm,si celalalt 1400 g si 40 cm.ESTE POSIBIL
Buna ziua, port o sarcina gemelara,o singura placenta si 2 saculeti, întrebarea este bebei vor fi identici,de același sex?
Buna ziua,
Daca la 5 saptamani si 5 zile, dr a descoperit prin ecografie transvaginala un singur sac, cum se poate explica ca dupa 4 saptamani au aparut 2 saculeti?! E vorba de gemeni monozigoti sau pot fi chiar proveniti din ovule diferite? De ce nu s-a vazut 2 la aproape 6 saptamani? Multumesc frumos pentru sfaturi.
Buna teia, este un caz interesant. Exista 2 explicatii posibile (cel putin).
1. Puteau fi 2 sacuri gestationale de la inceput, dar pentru ca erau mici si in apropiere se putea omite identificarea lor ca 2 diferite. In cazul asta pot fi gemeni mono sau dizigoti.
2. Poate fi un caz de superfetatie, o ovulatie aparuta in timp ce erai insarcinata (extrem de rar), iar daca ai avut contacte sexuale neprotejate putea duce la formarea unui nou embrion. In cazul asta vor fi gemeni dizigoti.
O noua ecografie putin mai tarziu, in care se apreciaza placentatiile, poate da mai multe informatii.
Multumesc frumos pt raspuns. As merge exclusiv pe prima varianta, intrucat n-am mai avut contacte sexuale dupa prima ecografie, si mai concret dupa ce am aflat ca sunt insarcinata. La cea de-a doua ecografie, dupa 3 saptamani de la prima cand aparuse doar un singur saculet, fiecare era in saculetul lui separat. Pe 24 o sa fac o noua ecografie mai performanta si astept si rezultatul pt screening. Insa de vreo 4 zile, am stari de moleseala, rau, ameteala chiar si noaptea, pana acum nu aveam noaptea! Plus ca simt ca mi se face rau fizic doar la gandul ca trebuie sa iau acidul folic si vitaminele! E normal?! Ce ma sfatuiti?! Multumesc din nou pentru sfaturi.
teia, sunt simptome obisnuite asociate cu sarcina in primul trimestru. Cauza lor e prezenta hormonului de sarcina (hCG), in cazul tau la nivele mult mai mari din cauza ca sunt 2. Nu te ingrijora, ia acidul folic neaparat.
O sa continui cu acidul folic! Doza pe care am luat-o inca de la inceput, cand era vorba doar de unul, este de 2,5 mg. (Florxine)! Credeti ca e suficient pentru 2?! Sa maresc doza? Multumesc frumos.
teia, doza normala este de 0.4 mg, deci 2.5 este mai mult decat suficient daca nu ai alte indicatii pentru doza marita.
Multumesc. M-ati linistit! Mai am o nelamurire. Considerati ca e in regula pentru bebelusi daca imi fac masaj cu ulei de masline virgin|ulei de struguri?! Pt ca pielea este extrem de uscata si n-as vrea sa folosesc creme sau lotiuni cosmetice, de frica vitaminei A! Multumesc anticipat.
V? rog s? m? ajuta?i cu un r?spuns. ..acum 2 s?pt?mâni am suferit un avort spontan…am fost de m? cur??at …m a chiuretat cu aspiratorul…aveam 6 s?pt?mâni ?i câteva zile…se poate sa ai gemeni ?i la chiuretaj prin aspira?ie sa r?mân? unul dintre ei în burtica???
V? rog s? m? ajuta?i cu un r?spuns. ..acum 2 s?pt?mâni am suferit un avort spontan…am fost de m? cur??at …m a chiuretat cu aspiratorul…aveam 6 s?pt?mâni ?i câteva zile…se poate sa ai gemeni ?i la chiuretaj prin aspira?ie sa r?mân? unul dintre ei în burtica???
buna, v-am mai scris , sunt insarcinata in 11 saptamani cu gemeni monocoroidali monoamniotici. peste o saptamana am programare la eco. Am facut eco la 8 saptamani si mi s-a depistat sarcina gemenala. Intrebarea mea este : pot fi gemenii mei siamezi? la ultimul eco erau despartiti unul era in stanga sacului amniotic altul in dreapta foarte aproape de peretii sacului. as putea sa trimit poza de la eco dar nu stiu pe ce adresa si cum.
Multumesc pentru raspunsuri. As vrea sa specific ca mai am un copil de 7 ani si am perdut o sarcina acum 3 ani la 36-37 saptamani(s-a sugrumat cu cordonul ombilical cand s-a intors cu capul in jos)
Buna diana, e imposibil sa se evalueze o sarcina printr-o singura imagine ecografica, cel care face ecografia vede sute de imagini, unghiuri diferite etc etc, el e cel mai in masura sa descrie ce vede. Numai bine!
buna, va rog sa ma mai lamuriti cu un lucru….am rezultate la ecograf sarcina gemelara monocoroidala monoamniotica:
AMENOREE 19 SAPTAMANI 2 ZILE;SARCINA GEMELARA MONOCORIALA, MONOAMNIOTICA
FAT 1: DBP-49.1 20SAPTAMANI 1 ZI; HC-167.1 19 SAPT 3 ZILE; AC-136 19 SAPT; LF-31.5 19 SAPT2 ZILE MAF PREZENTE 142/MIN
GREUTATE=290G DPN 29.12.2015
FAT 2 -42.8 19 SAPT ; HC-156.9 18 SAPT 4 ZILE AC-130.1 18 SAPT 4 ZILE LF-26.7 18 SAPT 3 ZILE MCF PREZENTE 152/MIN; ECHO 18 SAPTAMANI 4 ZILE GREUTATE =234 G DPN03.01.2016 PLACENTA ANTERIOARA GR 0 DE MAT LICHID AMNIOTIC IN EXCES
DATA ULTIMULUI CICLU 24.03.2015
AM FACUT ECOGRAF LA 16 SAPT APROXIMATIV SI GREUTATEA LOR ERA DE 150 G FIECARE(ASA MI-ASPUS DOAMNA DOCTOR NU AM UN DOCUMENT)SI NU ERA LICHID IN EXCES(MENTINEZ CA NU S-A PUTUT MASURA CANTITATEA DE LICHID IN EXCESDE DATA ASTA SI NU POATE SA-MI SPUNA CU CATA CRESCT) EU TREBUIE SA FAC MORFOLOGIA CU DOMNUL DOCTOR SOCOLOV RAZVAN IN PERIOADA 5-10 SEPTEMBRIE CAND VINE LA BOTOSANI(APROXIMATIV 24 SAPT DE SARCINA)
DOAMNA DOCTOR MI S-A PARUT SUPARATA SI INGRIJORATA DIN CAUZA LICHIDULUI
POATE FI SINDROMUL TRANSFUZOR TRANSFUZAT? MENTIONEZCA IAU UROGESTAN VITAMINE FIER SI PT. LICHID POATE AJUTA INDOMETACIN
MULTUMESC MULT!
SI CE SFATI-MI DATI IN LEGATURA CU SARCINA
am uitat sa mentionez ca am valoarea trombocitelor 92 000 uL rh negativ sotul rh pozitiv PDW=16.7% MPW=6.9 fL
Sunt speriata arat ca la 7-8 luni (burta luceste)nu pot dormi, am arsuri groaznice urina este maronie sau rosiatica(inchisa la culoare) am dureri in partea dreapta sub san
ma gandesc la cele mai sumbre diagnosticuri ex=preeclampsia
am uitat sa spun ca am stat in spital la 16 saptamani din cauza unei litiaza renala dreapta, colica renala dreapta
tensiunea cant e 9 cu 6 cand e 11 va rog ajutati-ma nu stiu ce sa fac
am mai perdut o sarcina la 37 saptamani
atunci aveam trombocitele68000 si un plurit (mancarimi) de 4 saptamani
ce trebuie sa fac?
multumesc pentru timpul acordat!
buna, asteptam raspuns de la dumneavoastra
-am fost la medic la Botosani , de aici am fost trimisa la Iasi, iar de la Iasi la Bucuresti la Spitalul Regina Maria la domnul doctor Hadi Rahmian fiind banuita ca sarcina mea prezinta sindromul transfuzor-transfuzat. Aici domnul doctor a constatat ca copii mei nu prezinta semne vizibile sa sufere (ambii sunt la fel, egali fara malformatii iar circulatia de la placenta la copii este la fel pentru ambii,) astfel s-a luat decizia doar sa-mi extraga din sacul amniotic lichid. La prima interventie mi-a extras 3 l iar urmatoarea interventie este peste o saptamana (pana ajung cu lichidul in cantitate normala). Mentionez ca dupa prima interventie am burta cum o aveam la 18 saptamani. Acum am 25 saptamani si sperante sa duc sarcina macar cat mai aproape de termen fara sa se rupa membrana inainte de termen ,prematur.
Eu am sa scriu despre sarcina mea in continuare (sper sa nu supar pe nimeni) pentru ca pe viitor daca o alta mamica va avea aceeasi sarcina si aceleasi probleme sa stie ca sunt sperante avem doctori buni in tara si sa nu stea si sa astepte inevitabilul.
Nu stiu ce imi rezerva viitorul dar stiu ca orice s-ar intampla am facut tot ce i-mi sta in putere sa-mi salvez copii.
Diana, cum esti?
Ce ai mai facut?
Am citit tot ce ai scris pe aici, mi-as dori sa revii cu vesti bune!
Sanatate!
La o saptamana de la interventie mi-a murit un bebelus( cel de la care s-a scos lichidul) iar domnul doctor Hadi mi-a facut o alta interventie( a sclerozat( uscat cu laser) cordonul ombilical si jumatate din placenta a celui mort si am dus sarcina in continuare inca doua luni cu unul viu si unul mort de 700g) am nascut prematur la 35 saptamani un baietel de 2150g sanatos.Acum are 4 luni rade, gangureste, etc si 7300g 64cm. Deci totul este bine… Sper sa ajute si la altii…nu am mai putut scrie ca am fost foarte ocupata…
Buna!am dat nastere la un baietel acum 1 an si 7 luni si lam alaptat,de craciun ma simteam foarte rau .mi-am facut testul si am deacoperit ca sunt insarcinata din nou si atunci.ma- m decis sa nu-l mai alaptez pe David!prina ecografie a fost la 12 saptamani pentru ca eu nu stiam ca sunt gravida cu gemeni si saculeti separati.dupa saptanana am avut o scurgete de sange ,ma-m dus la doctor de urgenta si mi-a zis ca e nornal ca sarcina apasa pe uter si sa iau buscopan de 3 ori pe zi si promedium ovule de 2 ori pe zi si sa stau in pat.chestia e ca a trecut o luna s eu mai am scurger de sange .nu stiu ce sa fac ,pe cine sa mai.intreb ca nu-mi zice nimeni cat si de ce mai curge sange?! Va rog sa-mi raspunda cineva care a ma patit asa sau sa ma lamureasca Va multumesc din suflet
buna sunt insarcinata cu gemeni am 14 sap la uzi mia zis cas 2 fete si sunt diferite si sunt fiecare aparte si ca nu o sa fie gemeni ca doua picaturi dar diferite am vurut sa va intreb daca sunt doua plancete o sa le nasc pe rind sau o sami faca cezariana si cit trebue sa cintareasca copilul ca sa fie sanatoase si la ce termen se nasc
am uitat sa va intreb medicul mia prescris magniu b6 ce ziceti se poate .
Buna ziua…am facut test de sarcina, a iesit pozitiv, sunt sub tratament cu Aspenter si am fost la control pe 15 noiembrie..aveam 4 saptamani si 3 zile.Dr. mi-a spus ca e posibil sa fie prea mica sarcina de nu se vede f bine acel punct…dar s-a uitat si la ovare, unde a observat ca ambele au sac galben…si ca luna asta am avut doua ovulatii…ma mai duc la 6 saptamani la un.control..la ce sa ma astept, se pune problema de gemeni?
Multumesc!
Buna ziua am o întrebare azi am facut HCG rezultatul find 40.324 .mentionez ca am 5saptamîni si 6 zile am facut ET posibil sa fie 3 multumesc
Bun? ziua am am facut testul de sarcina saptamana trecuta din care a ie?it îns?rcinat? ?i pe test scria 3+?i iei am fost la doctor si mia zis ca am gemeni dar sa mai uitat si mia zis ca nu au inima ca sar putea sa fie morti si mia sugerat sa fac avort dar eu nu am simptome ca ar fi probleme ei mi-au zis ca am 9 saptamani si ar trebui s? le bat? inima va rog ajutatima cu un sfat nu stiu ce sa fac
Bun? ziua am o intrebare.nevasta mea este gravina in 11 saptamani si a fost la un ginecolog specialist in germania si a spus ca trebuie sa o opereze sa faca avort.ca sunt gemenii in aceiasi placenta si sunt unu langa altu si sar putea sa se lipeasca intre ei mai tarziu.dar noi nu vrem sa facem avort.Ca rog ajutati-ne cu un sfat cine stie.va multumesc
Salut Viorel, mergeti la alt ginecolog, gemenii monocorionici (cu aceeasi placenta) nu trebuie avortati si nici nu se vor lipi (e absurd). Sarcina e cu risc, dar nu trebuie terminata.
Buna ziua, sunt însărcinată cu gemeni. Am fost la început la un ginecolog si mi.a zis ca gemenii mei sunt monocorionici diamniotic am doi saci amniotici dar o singură placenta si nu vor trăi si va trebui să fac avort. Am refuzat lucru asta si am mers la alt ginecolog. Am avut 11 saptamani atunci. Acum am 15 saptamani si gemenii mei sunt separați …doua placente si doi saci amniotici . Cum e posibil asta? Gemenii mei sunt bine,unul are 103 g si celalalt 85g. Va multumesc pt un raspuns.
Buna Cristina, tin minte ca ti-am scris si atunci, gemenii nu sunt motiv de a termina sarcina, nici daca sunt in acelasi sac cu aceeasi placenta. Trebuie doar urmariti atent. In rest, sarcina usoara. Probabil a fost o greseala la evaluarea initiala a placentelor.
Bună seara sunt insarcinata cu gemeni si la ecografia miau spus că sunt într-o place ta dar ii desparte o membrana. Este o fetita dar ăl doilea ce poate fi?
Buna Secrieru silvia, cate saptamani ai? Daca au aceeasi placenta (gemeni monocorionici) provin din acelasi ovul, deci vor avea acelasi sex.
Buna ziua,sunt insarcinata cu gemeni in a 7 saptamana. Ultima ecografie am facuto acum o saptamana dar gemenilor nu le batea inca inimioarele. Sa fi fost prea devreme?!
Buna Sint însărcinată și la 5 săptămâni sa văzut doar un sac gestațional și acum in 7 săptămâni se văd doi saci dar nu se văd embrionii.oare de ce ?
Buna, Deea! Ce s-a întâmplat între timp? Am fost și eu la 5 săptămâni la control, unde mi s-a spus ca într-un sac se văd doi embrioni și mai exista un sac mai micuț, care s-ar putea sa se absoarbă…sau nu. Aștept răspunsul tău. Pe mine Dr. M-a rechemat la control la 7 săptămâni. Sănătate multă!
Buna, am 25 de ani si sunt însărcinata, la ecogr de la 12 saptamani dr mi-a zis ca am gemeni in saci diferiti, peste doua zile mi s-au inceput eliminari maro inchis, ginecologul mi-a prescris duphaston 3 /zi, am uitat sa mentionez ca mi s-au depistat bacterii si mucus in urina, la ecogr rinichiul drept e marit, iar acum dupa 3 zile de tratament cu duphastan eliminarile nu inceteaza. Este vreun risc de a pierde sarcina? Sunt foarte ingrijorata… multumesc
Buna ziua,am fost la control si sarcina este de 5 sapt nu se vad inca daca sunt 2 sau 1,ceea ce ma sperie e prezenta unui chist pe ovarul drept de 4.5 cm,poate afecta sarcina?precizez ca am mici sangerari si la prina sarcina am avut pana la 5 luni daca nu mai mult si iau acid folic,femosun,magne b6 si arefan de 200
Bună, Ma numesc Alexandra în prezent am 4 copilași toți născuți unul după altu
2016.2017.2018 și. 2020 toate operațiile au decurs foarte bine la fel și recuperarile rapide fără nici o durere sau vre-o problema, anul trecut în 2020 am primit anticoncepționale. Din cauza ca după ultima sarcina am avut menstruația dereglata am făcut exact cum a spus medicul cu privire la pastile ei după o luna de administrare aflu ca sunt insarcinata și mai grav sunt gemeni sunt în placente diferite momentan am 15 săptămâni de sarcina, care sunt șansele sa duc sarcina pana la capăt și dacă ajung la capăt a-și putea tine sar Ina pana la 48 de săptămâni? Nu vreau sa nasc prematur am văzut atâtea cazuri și ma apuca groaza. medicul a spus ca totul arata a fi bine copii sunt amândoi dezvoltați în mod egal, bătăile inimii sunt normale și regulate.
Buna ziua.Am o întrebare:sunt însărcinată 25 săptămîni.De la 10 săptămîni pîna la 24 săptămîni am adăugat 10kg.La ecografie mi s-o spus un făt.E posibil să fie doi sau nu?
Buna Olesea, nu e posibil, decat daca ecografia a fost facuta de cineva fara pregatire.
Bună seara
Am nascut pe 31 august 2021 iara acum sunt iar însărcinată azi am făcut analiză de sânge iar rezultatul este Beta H.C.G 129 892 Ul/l
Imi puteți spune vă rog cam câte săptămâni am?
Ne având ciclul menstrual nu știu cum sa calculez
Buna Teodora, nivelul hCG difera de la sarcina la sarcina si nu este eficient in stabilirea varstei gestationale. Va trebui sa faci ecografie.
Buna ziua,imi puteti spune cand se confirma sarcina gemelara?
Buna Florina, depinde ce fel de sarcina gemelara este. Daca sunt doua sacuri gestationale atunci se vor vedea clar incepand cu 6-7 saptamani. Daca sunt doi gemeni in acelasi sac se vor vedea de la 7-8 saptamani. Datele nu sunt rigide, uneori se poate vedea si mai devreme.
Buna seara !!!sunt in saptamana 30 de sarcina si in luna martie am facut analiza pentru rubeola igg si igm ,,,care mi.au iesit pozitive ambele,,,ce este de facut ?
Bună nu mia venit menstruația de 6 zile as putea fi însărcinată sau sunt doar răcită
Bună seara. Am făcut fiv cu 3 embrioni pe data de 11 octombrie 2022 iar pe data de 25 octombrie am făcut prima beta valorile au fost de 1.360 maUi/ml .
Credeți că este posibil sa fie sarcina gelara sau tripleti?
Mulțumesc?
Buna Elena, felicitari! Este posibil sa fie sarcina multipla pentru ca s-au transferat 3 embrioni, dar valoarea beta-hCG nu are nici o relevanta. Ecografia la 7 saptamani va identifica numarul sacurilor gestationale.
Eu am avut 1423 maUi/ml la 14 zile de la transferul cu blastocisti, am transferat unul singur si a ramas unul singur, deci valoarea nu indica neaparat sarcina gemelara.